Bästa Åkpåsen 2021 – Bäst i test Åkpåse

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för babyv.se, jollyroom.se, babyland.se och babyshop.se

Under det kalla vinterhalvåret är det skönt för det lilla barnet att ha en bra och värmande åkpåse i barnvagnen. Eftersom små barn sitter eller ligger stilla i sin vagn blir de annars för kalla, om de bara kläs i sina vanliga vinterkläder. En åkpåse utgör en skyddande barriär mot minusgrader, snö och regn. Vår topplista innehåller våra favoriter, allt från riktigt lyxiga premiumval till bra, funktionsdugliga budgetalternativ.

BarnXpertens Bästa Åkpåsen 2021 - Bäst i test

4.9/5

Vinnaren

Elodie Details finns i en mängd olika färger och mönster, de är alla riktigt sköna och snygga åkpåsar av hög kvalitet. Vi har valt att lägga åkpåsarna från Elodite överst på vår topplista eftersom vi uppskattar designen, de stora valmöjligheterna och den goda komforten de ger till det lilla barnet. De här åkpåsarna kan användas både i liggdelen och i sittdelen av vagnen. Elodites åkpåsar finns i många olika utföranden vad gäller fyllning, allt från teddy och fleece till dun. Hur man har valt att placera dragkedjan skiljer sig också något mellan de olika modellerna, så här får man som förälder fundera över vilken typ man gillar bäst. Vissa har dragkedja som gör att locket kan tas av helt, medan andra inte har den funktionen. Gemensamt för de olika modellerna är att de känns genomtänkta och användarvänliga. De tål vinterkylan väl och bältesselen är lätt att anpassa efter barnet. 

Åkpåsens baksida är utrustad med en ficka som man kan trä över vagnens ryggstöd för att förhindra att åkpåsen glider ner i vagnen. Tack vare att åkpåsen har en längd på 100 cm kan barn använda den upp till 2-3 år ålder, beroende på deras individuella längd. Vi uppskattar extra mycket att de här åkpåsarna kommer i så många fina, olika designade stilar, färger och mönster, och att de är lätta att använda och värmer det lilla barnet bra under kalla månader.

 • Finns i olika utföranden
 • Prisklass: premium
 • Längd: 100 cm
 • Upphängning
 • Avtagbart lock på vissa varianter
 • Stoppning: polyester
4.8/5

För familjer som bor i ett kallt klimat är Voksi Urban en av de bästa åkpåsar som finns på marknaden. Tack vare sin generösa storlek har den en lång livslängd och vi tycker därför att det är en bra investering. Genom att använda antingen det kortare eller det längre bakstycket anpassas åkpåsen efter barnets storlek och eftersom den blir hela 120 cm lång med det stora bakstycket kan den användas ända tills barnet är 4-5 år. Båda locken har bra höjd fram och därför behöver man som förälder inte oroa sig för att kalla vindar når ner till barnets överkropp och kyler ner. Bältesselens hål på baksidan är isolerade och de hål som inte används för tillfället stängs, så att inte värmen smiter ut. 

Åkpåsen har ett väl vadderat mjukt bakstycke och fyllningen består av fjädrar och dun. Det här är en fin åkpåse av hög kvalitet som kommer att vara bekväm för det lilla barnet att sitta i under många kalla vinterpromenader.

 • Prisklass: premium
 • Längd: 120 cm
 • Saknar upphängning
 • Avtagbart lock
 • Stoppning: dun och fjädrar i locket, ull i bakstycket
4.5/5

Angel of Sweden Tärnaby är vår favorit av de budget-alternativ som vi har hittat på marknaden. Den är tillverkad enligt standardmåtten och levererar allt det man önskar av en bra åkpåse. Med en längd på 100 cm kan den användas av barn upp till ca. 3 års ålder. Åkpåsen, som är fylld med mjuk polyestervadd, upplevs inte så tjock, men den värmer betydligt mer än en vår och höst- åkpåse. Den här åkpåsen kan räcka gott och väl om man tar hänsyn till utomhustemperaturen när man klär på sitt barn för promenaden. Åkpåsen finns i olika varianter och alla har samma basfunktioner. Utöver dessa tillför den här åkpåsen egentligen ingenting, men vi har valt den till vår topplista eftersom den är ett fullgott alternativ till ett mycket bra pris.

Tärnaby är av standardstorlek, 100 cm och kan användas till och med att barnet blir 2-3 år, beroende på barnets storlek. På baksidan finns möjlighet till upphängning och den har en enkel konstruktion för att manövrera bältesselen. Upphängningsanordningen gör att åkpåsen sitter på plats i vagnen och inte glider ner samtidigt som man försöker placera sitt barn i den. Locket är helt avtagbart. Den här åkpåsen passar dem som inte bor allt för långt norrut, eller som har ett aktivt barn som helst inte vill sitta eller ligga i vagnen under vinters promenader. 

 • Finns i olika utföranden
 • Prisklass: budget
 • Längd: 100 cm
 • Upphängning
 • Avtagbart lock
 • Stoppning: polyestervadd
4.5/5

Najell Winter Cover är en supermjuk åkpåse med hög komfort tillverkad av god kvalitet. Den gör sitt jobb att hålla den lilla varm med stor framgång och den passar extra bra ihop med de andra delarna i sortimentet från Najell. Locket är avtagbart och man kan även öppna längst ner vid fötterna om det skulle behövas lite cirkulation av luften vid promenaden. Den har en anordning för att förhindra att den glider ner och fyllningen är tillverkad av återvunnen polyester. Då den här åkpåsen är något smal passar den allra bäst för de mindre barnen, men eftersom den är 97 cm lång kan den annars användas upp till 2- 3 års ålder. Åkpåsen är varm och skön och man behöver inte klä på barnet så stora mängder kläder för att hålla värmen utomhus.

 • Prisklass: medel
 • Längd: 97 cm
 • Upphängning
 • Avtagbart lock
 • Stoppning: Oekotex- märkt Soronafyllning av återvunnen polyester
4.4/5

Här har vi valt att ta med ytterligare en modell från Voksi. Det är en dyr produkt, men man får verkligen vad man betalar för när det gäller komfort och kvalitet med åkpåsarna från Voksi. Som med alla premiumprodukter finns det ett gott andrahandsvärde och om man funderar på att få fler barn i familjen kan en sån här åkpåse verkligen vara en god investering. När det gäller den här typen av produkter behöver man inte heller oroa sig för att en begagnad produkt ska innebära någon som helst säkerhetsrisk för barnet. Åkpåsen har bra funktioner och är tillverkad av material av hög kvalitet.

I fotändan kan man placera förlängningsdelen, vilket gör den här åkpåsen till den längsta i vår topplista. Det innebär i sin tur att den kan användas under mycket lång tid, troligtvis under hela barnvagns-tiden. Tack vare att bakstycket är tillverkat av ull kommer temperaturen att regleras automatiskt och barnet slipper både frysa och bli för varmt. Åkpåsens utsida är vattentålig, så några regnstänk gör ingenting. Om man upplever att den är lite väl varm under hösten är det enkelt att öppna upp den för att få ner temperaturen och göra promenaden så behaglig som möjligt för den lilla.

 • Prisklass: premium
 • Längd: 107-127 cm
 • Saknar upphängning
 • Ej avtagbart lock
 • Stoppning: dun och fjäder
4.3/5

Bozz Åkpåse Small är en miniåkpåse, avsedd att användas den allra första spädbarnstiden. Den passar i vagnens liggdel eller i babyskyddet. Passformen blir bra med en sån här liten modell, just den första tiden. Både i bilen och i vagnen känns den här åkpåsen som ett bra val för den lilla babyn. Åkpåsen kommer i två olika utföranden, antingen med fleece eller med lammskinn. Varianten med lammskinn är dyrare, men varmare. Fleecevarianten passar bäst under mellansäsongen, eller som värmande skydd vid kortare transporter. Bozz Åkpåse Small finns i olika färger.

Locket är inte avtagbart, men det finns långa dragkedjor på sidorna som gör att man kan öppna upp den helt och använda den på golvet som underlag till babyn eller som en lekfilt. Trots att användningstiden för den här miniåkpåsen inte är så lång är den ändå värd att rekommendera, eftersom den har ett så överkomligt pris. Den är lätt och praktisk att använda och värmer den nyfödda fint i vagnen.

 • Finns med två olika foder
 • Olika utföranden
 • Prisklass: budget
 • Längd: 78 cm
 • Saknar upphängning
 • Har ej avtagbart lock
 • Stoppning: polyester
4.2/5

För familjen som bor i den norra delen av vårt avlånga land kan denna mycket varma åkpåse vara ett bra val. Den är fylld med dun och fjädrar och bakstycket är fyllt med temperaturreglerande ull. Det här är en riktigt varm åkpåse och den gör sig bäst vid minusgrader. Om temperaturen håller sig runt nollan, eller om man går in och ut ur affärer kan den nästan bli för varm för barnet. Då får man tänka på att öppna upp den så att barnet inte svettas. I originalutförandet är den knappt 100 cm lång med den förlängs enkelt och kan då bli upp till 120 cm. Det gör att den är en bra långlivad investering som kan hänga med hela småbarnstiden.

En annan fördel är att den passar barn som är långa för sin ålder, då den har så generösa mått. Bältesselens öppningshål är täckta, så att inte kall luft ska komma in. Tack vare att den öppnas med en dragkedja på mitten är det lätt att öppna upp och placera barnet i åkpåsen. 

 • Prisklass: premium
 • Längd: 98-120 cm
 • Saknar upphängning
 • Ej avtagbart lock
 • Stoppning: dun och fjäder

Åkpåse

Vad är en Åkpåse?

En åkpåse är ett tillbehör till din barnvagn som barnet ligger i under den kallare perioden av året. Åkpåsen kan användas både i liggdelen och i sittdelen. En åkpåse finns i lite olika storlekar, men i standardutförandet är den 100 cm lång. Det innebär att de kan användas från det att barnet är nyfött och fram till 2- 3 års ålder. Det finns även miniåkpåsar som med fördel används till det nyfödda barnet, både i vagnen och i babyskyddet i bilen om så önskas. Barnvagnar kommer i olika utföranden och det är viktigt att ta reda på vilken åkpåse som passar till den egna vagnen.

Varför använder man åkpåse?

Under vinterhalvåret behöver babyn skyddas från den kalla temperaturen. Eftersom barnet ligger eller sitter stilla i sin vagn kommer hen att bli nedkyld om man inte använder en åkpåse som extra värmekälla. Att bara klä sig i overall och ytterkläder räcker inte för den som sitter inaktiv och stilla, utan det behövs ytterligare ett lager för att stå emot kylan. Åkpåsar skyddar mot vind och i viss mån regn. Promenaden blir så mycket trevligare med ett barn som trivs i sin vagn. Det räcker inte heller att bara ha en filt eller ett värmande täcke på barnet, eftersom kylan tränger in från baksidan av vagnen när det är vinter. Åkpåsarna har vaddering och varm fyllning även på baksidan för att skydda barnet.

Vilken åkpåse ska man välja?

Det finns idag en mängd olika tillverkare av åkpåsar på marknaden och många av dem erbjuder olika modeller, mönster och färger på sina produkter. Åkpåsar tillverkas i olika material och vilken man väljer beror på tycke och smak. De finns i olika prisklasser och i vår topplista finns både de billigare och de dyrare produkterna representerade.

Vissa åkpåsar är tillverkade av syntetiskt material, såsom polyester och andra är fyllda med dun och fjädrar. Vi tycker att de allra bästa åkpåsarna ska ha bra öppningar för bältesselen, vara lätta att komma i och ur samt inte glida ner när man placerar barnet i vagnen. Att åkpåsen har en upphängningsanordning på baksidan som man sätter över ryggstödet i vagnen är alltså ett stort plus.

Hur vi valde våran topplista

Vi har satt ihop den här topplistan genom att ta reda på fakta om åkpåsar från olika tester på internet. De åkpåsar som vi tycker verkar bäst ur ett användarperspektiv har vi valt att ha med. Vi har även tagit hänsyn till pris och kvalitet.

Sammanfattning

Under vinterhalvåret behöver små barn ha extra värme i form av ett skyddande lager i barnvagnen. Åkpåsar finns i olika storlekar och utföranden, med tuff design eller med funktionen i främsta rummet. Så länge de håller barnet varmt är de bra, anser vi. För den som vill liva upp barnvagnen med färger och mönster finns det idag gott om härliga alternativ på marknaden.

Referenser/ källor

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.