Bästa Solkrämen för barn 2020 – Skydda ditt barn från solen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för apohem.se och apoteket.se

Att vara ute och leka i solen är en av de bästa sakerna man kan göra som barn. Ljus och rörelse är bra för alla, och barn som leker ute får mycket av båda delarna. Kroppen behöver fylla på med det viktiga vitamin D, som vi får från solens strålar, under den ljusa årstiden. Genom att använda en bra solkräm kan barn vara ute och njuta av lek och rörelse under den varma årstiden utan att riskera att bränna sig och få solskador.

BarnXpertens Bästa Solkrämen för barn 2020

4.8/5

Vinnaren

Som nummer ett på vår topplista har vi valt EVY Kids. Det är en mousse som kan användas av hela familjen. Den ger ett kraftigt solskydd som håller upp till 6 timmar. Evy Sunscreen finns både med SPF 30 och 50, vilket ger stora valmöjligheter. EVY är en svensk uppfinning och inom märket finns många framstående hudvårdsprodukter. Moussen är lättanvänd och enkel att jobba in i huden, den kladdar inte och lämnar inte spår på kläderna. Tack vare att det är en mousse- flaska hålls produkten inne i flaskan och den upplevs som ren och fräsch. EVY Sunscreen är vattenfast, men bör som alla andra solskydd ändå bättras på under dagen för att ge det bästa solskyddet. Den högsta solskyddsfaktorn, 50 SPF, anses blockera upp till 98 % av de skadliga uv-strålarna. Produkten är tillåten att användas för barn från 6 månaders ålder. EVY Sunscreen passar även de med känslig hud och fungerar bra att använda i ansiktet.

 • Håller upp till 6 timmar
 • Vattenfast
 • Mousse
 • Allergitestad
 • Rekommenderas av hudterapeuter
4.7/5

Som nummer två på vår topplista har vi LRP Anthelios Kids WS som är en riktigt lyxig solkräm för de minsta. Den är utvecklad för känslig hud och anses vara mycket vattenresistent. Som med alla solkrämer rekommenderas man ändå att upprepa smörjningen efter ett par timmar ute i sol med lek och bad för att vara på den säkra sidan. Tack vare att den går att smörja på huden även när man är lite våt efter ett bad kan man lätt komplettera med lite extra skydd när som helst. Den här solkrämen går snabbt in i huden och man slipper vita märken, eftersom den är svagt pärlemorfärgad. Solkrämen passar verkligen för hela familjen och hjälper huden att inte torka ut trots vatten och sol i mängder. Tuben är väl tilltagen i storlek för att räcka länge.

 • SPF 50+
 • Vattenfast
 • Parfymfri
 • Exklusiv
 • Solkräm
4.5/5

Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn är en väl tilltagen förpackning som räcker längre än många andra produkter. Det här är ett bra köp om man vill lyda råden om att smörja in barnen mycket och ofta. Den här lotionen har en bra konsistens som är lätt att arbeta in i huden och som inte kladdar. Solkrämen torkar snabbt och ger inga inga kladdiga fläckar på kläderna. En skyddande hinna på huden bildas och den upplevs ha bra motståndskraft mot solens skadliga strålar. De här solkrämen passar barnens känsliga hud och är vattenfast.

 • SPF 50 
 • Vattenfast
 • Parfymfri
 • Fri från parabener
 • Prisvärd
 • Lotion
4.4/5

Här har vi valt att ta med ett solstift i vår topplista! Det är ingen solkräm, men en praktisk liten följeslagare för sommarhalvårets alla dagar. När det gäller solskydd för hela kroppen är naturligtvis krämer bäst och mest ekonomiskt att använda. Men att ha ett litet stift som tar minimal plats i väskan kan faktiskt rädda dagen ibland. Chansen att kunna vara spontan och stanna på lekplatsen efter förskolan, eller sitta på en uteservering när solen tittar fram och njuta av det fina vädret ökar om man har ett solstift med sig. Och ett stift utgör ett mycket bra komplement till de andra solprodukterna. Det är perfekt att smörja läppar och extra utsatta ställen på kroppen med, i förbifarten medans barnen leker. Om man en gång har bränt sig kan ett solstift vara extra bra att använda och att smörja lite extra med, på dessa känsliga hudpartier, för att undvika fler solskador. Detta solstift är vattenresistent och parfymfritt.

 • SPF 50
 • Vattenfast
 • Parfymfri
 • Solstift
4.4/5

Niveas Sun Kids Protect & Sensitive Sun finns i två olika varianter, både som lotion och som spray. Fördelen med denna sprayflaska är att den är lätt att få grepp om och att den doserar solsprayen på ett bra sätt. Solspray kan vara svårt att applicera om det blåser mycket ute och om det är svårt för barnet att vara stilla. Inomhus kan det då bli en hel del spray på golvet. Men, för utomhusbruk under vindstilla dagar funkar den här sprayen perfekt! Den behöver gå in i huden ordentligt innan man klär på barnet, annars kan det uppstå fläckar. Tack vare att den är parfymfri och utvecklad för känsligt hud ska alla kunna använda den utan att få problem. Hur man reagerar på solkräm är väldigt individuellt och man bör testa på en liten bit av huden innan man smörjer in hela kroppen, om man har känslig hud eller eksem. Det gäller samtliga solprodukter. Nivea har här är en bra och prisvärd produkt som är lätt att använda och som sitter bra även vid bad.

 • SPF 50+
 • Sprayflaska
 • Vattenfast
 • Prisvärd
4.2/5

Den här solkrämen upplevs som något kladdigare, men när den väl torkat in ordentligt utgör den ett fullgott skydd mot solen och den sitter där den ska. Bamses solkräm passar barns känsliga hud och är vattenfast, parfymfri och fri från parabener. Enligt tillverkaren ska den vara säker att använda även för den som lätt blir irriterad i huden. Det är viktigt att den får torka in ordentligt innan badet, så att den inte sköljs bort. Solkrämen kommer i en stor tub och krämen upplevs vara en rejäl solkräm som man kan använda mycket av och känna sig trygg med i solen.

 • SPF 50
 • Fri från parabener
 • Parfymfri
 • Stor förpackning
 • Prisvärd
4/5

ACO Sun Kids Pump Spray SPF 50+ solspray är en solkräm i sprayflaska som genom den smarta pumpen ger en bra mängd solskydd i varje sprut. Den finfördelas och kan enkelt smörjas in på huden. Solsprayen är särskilt framtagen för att passa små barns känsliga hud och den är extra vattenfast. Solsprayen kladdar inte och det fastnar inte sand och skräp på huden efter att man applicerat den här produkten. Solsprayen ger ett bra skydd mot både UVA och UVB- strålar och kan sprayas på direkt efter badet på blöt hud. Tack vare att den innehåller Aco´s eget Triple Moist Complex har den en djupgående och långtidsverkande fuktighetsgivande effekt som ger en intensiv återfuktning av huden. Något som är mycket bra för dagar när huden utsätts för extra mycket sol, salt och vatten.

 • SPF 50+
 • Oprafymerad
 • Sprayflaska
 • Vattenfast
 • Dermatologiskt testad

Solkräm för barn

Sola säkert!

När solen äntligen tittar fram efter vintern vill man gärna vara ute så mycket som möjligt. Kroppen behöver fylla på med D-vitamin och vi mår alla bra av sol och värme. Under vinterhalvåret när vi inte kan vara ute lika mycket uppstår det ibland en liten brist på detta livsviktiga vitamin och därför är det extra viktigt att vara ute mycket när vädret blir varmare och få fylla på depåerna. 

Men solens strålar kan också vara skadliga, särskilt för barn eftersom deras hud är så känslig. Det är därför viktigt att skydda sitt barn med solkräm och solskyddskläder. En bra solhatt eller keps är bra för att skydda den känsliga hårbotten, och huden bör kontinuerligt smörjas in med en bra solkräm. Om barnen får brännskador till följd av för mycket sol kan det lättare leda till hudcancer i vuxen ålder och det vill man naturligtvis undvika. Förutom en riktigt bra solkräm och skyddande kläder kan man ta en paus från att vara ute mitt på dagen, då solen står som högst och strålarna är som starkast. Det leder också till att huden exponeras för sol i mindre utsträckning. Innan barnet har fyllt ett år bör det inte vara ute i solen alls, eftersom så små barn har mycket känslig hud. Skydda babyn från solens strålar genom heltäckande kläder, eller solskydd i vagnen osv. När babyn leker utomhus under sommaren är det bra att ha ett parasoll, eller ett skyddande tak av något slag för att stänga ute solens starka strålar.

Vilken solkräm ska man välja?

Solkräm delas in i olika kategorier utifrån vilken solskyddsfaktor de innehåller. Förkortningen SPF står för ”Sun protection factor” och det finns låg, medium, hög och extra hög solskyddsfaktor. 

 • Låg SPF är 6-10
 • Medium SPF är 15-25
 • Hög SPF är 30-50
 • Extra hög SPF är 50 plus

Det finns både solkräm i form av lotion, tjockare kräm, spray och mousse. Man väljer den produkt som man tycker bäst om att använda, alla har sina för och nackdelar. Fördelen med lotion är att den ofta är lite lättare i konsistensen och sugs upp av huden snabbare, nackdelen är att den kan upplevas som lite för svag och att den inte ger ett så skyddande lager som man önskar. Fördelen med en solkräm är att den ger ett tjockare lager, men den blir också ofta svårare att arbeta in i huden och ger ibland en kladdig känsla. En mousse är ofta lätt att applicera, men flaskan drivs av gas och den är ofta inte lika dryg som en tub med kräm. Spray är väldigt bra när den fungerar och sprutar ett jämnt lager över huden. Tyvärr kan den lätt blåsa bort, eller hamna på golvet om barnet smiter iväg…så ja, man får prova sig fram. Vi rekommenderar att man skaffar ett solstift. Det är mycket bra att komplettera med, oavsett vilken produkt man väljer för hela kroppen.

Hur ska man smörja?

En viktig sak att tänka på när man börjar vara utomhus mer och barnen leker ute är att det inte räcker med en omgång per dag. Särskilt inte vid bad och andra fysiska aktiviteter. Innan man går ut på morgonen är det bra om man smörjer in sig ordentligt, och sedan väntar en liten stund innan man klär på sig så att krämen hunnit tränga in i huden ordentligt. Annars kommer den mesta solkrämen fastna i kläderna. Snåla inte med solkrämen! Det kommer troligtvis att gå åt mer än en flaska på sommaren, och det är helt normalt.

Kom ihåg att smörja fötter, tår, öron, läppar och nacke, det är annars ställen som lätt blir brända av solen. Ansiktet är också känsligt och att ha en solhatt hjälper mycket.

Tips!

Använd ett solstift som komplement till solkräm. Med ett stift kommer du lätt åt att smörja barnets ansikte och känsliga hudpartier utan kladd och spill. Ett litet solstift tar minimal plats i väskan och är lätt att alltid ha till hands.

Hur vi valde våran topplista

Vi har samlat information om olika solkrämer från internet och satt ihop en lista med de som vi tycker verkar bäst. Alla produkter som vi har med i vår topplista verkar leva upp till de höga krav som en förälder kan ha på ett solskydd för sitt barn, nämligen att den är lätt att applicera, inte innehåller onödiga och skadliga tillsatser samt att den ger ett bra och långvarigt skydd mot solen.

Sammanfattning

Det ska vara härligt att vara ute med sina barn i solen. Ett bra solskydd och lätta, täckande kläder kan vara lösningen för att slippa solskador. Komplettera med en solhatt eller keps så att även den känsliga huden i hårbotten skyddas. Genom att passa på att vara inomhus för en lunchvila när solen står som högst sparar man också mycket på barnens känsliga hud. Det finns många riktigt bra solprodukter på marknaden och många är numer väl testade för att inte ge problem för den med känslig hud. Solkräm kan upplevas som väldigt täckande och då kan det vara mer komfortabelt om man hittar en bra, lätt, produkt att smörja hela kroppen med. När man har hittat sin favorit kan den passa för hela familjen. För den som uppskattar en lite mer robust kräm för kroppen kan det vara en tips att skaffa en lättare produkt för ansiktet. En lättapplicerad kräm eller mousse som inte rör sig så mycket så att den hamnar i ögonen vid bad och när man svettas är optimalt. 

Referenser/ källor

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.