Bästa Underställen för barn 2022 – Bäst i test Underställ

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för babyv.se, jollyroom.se, babyland.se, outdoorexperten.se och babyshop.se

För barnen är ett skönt, värmande underställ toppen att ha under överdragskläderna eller overallen när det blir lite kallare ute. Det går också lättare att variera barnets ytterkläder efter temperaturen utomhus genom att lägga till eller plocka bort lager med kläder och anpassa efter aktivitet när man har ett, eller flera underställ i garderoben.

BarnXpertens Bästa underställen för barn 2022 - Bäst i test

5/5

Vinnaren

Helly Hansen är ett välkänt norskt företag som sedan länge tillverkar produkter av hög kvalitet för olika typer av utomhusaktiviteter. De utvecklar ständigt sina produkter för att kunderna ska kunna njuta av en komfortabel utomhusupplevelse och känna sig redo för alla slags väder och temperaturer. 

Understället från Helly Hansen hamnar överst på topplistan tack vare dess unika egenskaper som gör att det både ger den sköna merinoull- värmen och att plaggen inte kliar utan även passar den med känslig hud. I detta underställ kombineras den unika Lifa fibertekniken för att skapa ett skönt lager närmast huden med det värmande merinoullslagret på utsidan. Understället håller kroppen varm och torr i alla lägen. Det här understället finns i olika färgställningar och säljs som set med byxa och tröja.

 • Helly Hansen värme: HHWarm
 • Extra torr med Lifa Stay Dry Technology
 • Varm med merinoull av högsta kvalitet
 • Lättviktiga plagg 
 • Kliar inte
 • Allergineutral
 • Sköna osynliga Flatlocksömmar
4.8/5

Det här understället i två delar kommer från den svenska tillverkaren Isbjörn of Sweden och är utvecklat för att ge optimal komfort i vårt klimat. Det är tillverkat av blandmaterial, 70% polyester och 30 % merinoull. Understället ger därför värme när det är kallt, men kan även uppskattas av den som är varm av sig själv, eller när det inte är så kallt ute. Det passar även bra att bära under ett varmare lager ytterkläder. Tillgängliga storlekar finns från 86/92 upp till 158/164. Tack vare att understället är tillverkat av en så stor del syntet kommer det inte att klia och irritera huden på den som är känslig. En fördel med detta tvådelade set är att man inhandlar byxa och tröja var för sig. Det innebär att man kan köpa en extra tröja till barnet, om man tex. upplever att den behöver tvättas oftare. Om man behöver olika storlek på byxa och tröja går detta också bra att kombinera ihop utefter önskemål, vilket ger en stor flexibilitet och ökar chanserna för att barnet ska få bekväma kläder som passar.

 • Blandmaterial; 70 % polyester, 30% merinoull
 • Finns i många storlekar
 • Set med byxa och tröja, som kan köpas separata
 • Relativt stora storlekar
 • Kliar inte
 • Passar den med känslig hud
4.6/5

Woolpower har tillverkat fina kvalitetsplagg i Östersund sedan 1970- talet och deras ullfrotté är varm men luftig och mycket bekväm att ha på sig. De unika, stickade och färgglatt designade plaggen är riktiga klassiker och varje plagg märks upp med sömmerskans namn. 

Woolpowers ullfrotté är stickat med lösa ögglor så att luften stannar kvar och värmer kroppen. Plaggen är tillverkade i ett skönt blandmaterial som består av 65% merinoull och 35% polyester. Underställen finns i många olika färgställningar och i storlekarna 86 till 140.

Det här är ett mycket varmt underställ som tack vare sin unika konstruktion även kan användas då temperaturen utomhus går upp. Tack vare materialet blir det inte för svettigt, utan fukten transporteras bort och barnet kan känna sig bekväm även under varmare dagar eller under aktiva äventyr. Plaggen har en tajt men bekväm passform och efter användandet är de lätta att hänga upp för vädring.

 • Material: ullfrotté 
 • Blandmaterial med 65% merinoull och 35% polyester
 • Finns i många storlekar
 • Tillverkat i Sverige
 • Byxa och tröja kan köpas separata
4.4/5

Serien Akeleie från norska Bergans finns för både de stora och små äventyrarna i familjen. Serien som kallas ”Kids” är för de allra minsta och för de större barnen finns ”Youth”. Bergans Akeleie-plagg finns för de vuxna också. Mössor, luvor, underställsbyxor och tröjor är några av alla de plagg som Bergans tillverkar i den här serien med lättburna, sköna och funktionella underställsplagg. Kläderna finns i olika färger för att passa alla smaker. Underställen tillverkas av ett hybrid- material som är en väl avvägd kombination av merinoull och polyester. Plaggen stickas i två lager för att skapa luft mellan de värmande lagren och optimera funktionen och isoleringsförmågan. Även då man svettas kommer plaggen att kännas torra eftersom de har mycket god fuktavvisande förmåga. De här plaggen kan man bära närmast kroppen, de kliar inte och de värmer bra.

 • Material: blandning av merinoull 48%  och polyester 52%
 • Kliar inte
 • I serien finns många olika plagg som man lätt kan kombinera
 • Tvättas i maskin, 30 grader, ullprogram
 • Kan vädras för längre livslängd på plagget
4.4/5

Klassiska Reima tillverkar detta underställ som är ett funktionellt basplagg av 72% merinoull och 28% tencel-blandning. Blandningen består av tencel och lyocell. Understället reglerar bekvämt kropps-temperaturen och transporterar bort fukt som uppstår när barnet leker eller utför aktiviteter ute i naturen. 

Underställens funktionella material gör också att plaggen torkar snabbt. De mjuka plaggen har platta sömmar som inte skaver. Understället har god passform och plaggen är ribbstickade. Plaggen upplevs som mycket mjuka och bekväma. De finns i storlekar för alla barn; från de minsta med storlek 80, ända upp till de största på storlek 160. De här plaggen har en fin, vardaglig design och ser ut mer som vanliga kläder än vissa andra, mer högteknologiska plagg på marknaden. Det gör att barnen med lätthet kan använda de här sköna kläderna till förskolan eller skolan. Tack vare att de finns i så många storlekar kan man även spara plaggen och kombinera ihop dem till familjens syskon, för att få ut så mycket som möjligt av sin investering. Underställen säljs som ett set med byxa och tröja och det är en prisvärd kombination, tycker vi.

 • Material: Blandning av 72% merinoull och 28% Tencel/lyocell 
 • Snabbtorkande
 • Platta sömmar
 • Kliar inte
 • Ribbstickad kvalitet
 • Finns i storlek 80- 160 
 • Säljs som set med byxa och tröja

Underställ för barn

När använder man ett underställ?

Underställ används med fördel under den kallare årstiden, men det kan även vara skönt att ha under överdragskläderna vid utomhusaktiviteter såsom vandringar och skogsutflykter under sommarhalvåret, då det ibland kan vara ganska kyligt ute i naturen även den årstiden. 

Ett underställ består oftast av en tröja och ett par byxor som ska sitta tätt inpå kroppen för att göra mest nytta. Man kan självklart välja själv om man vill använda hela understället eller om det är varmare, kanske bara använda tröjan under en regn eller vindjacka till exempel.

Vilket underställ fungerar bäst?

Vissa barn är alltid varma, medan andra fryser lättare. Anpassa valet av underställ till barnets vanliga temperatur, så blir det bäst. Barn som är aktiva och svettas mycket kan känna sig mer bekväma i underställ av syntet och barn som fryser ofta kan föredra underställ av merinoull. Alla de underställ som vi valt att ta med i vår topplista har fokus på funktion och flera tillverkare av sport och funktionsplagg har utvecklat egna material som ska ge barnen en maximalt bekväm och skön upplevelse. Plaggen är mjuka, lätta och fungerar som en andra hud.

Vilket material ska man välja?

Det finns flera fördelar med att välja underställ tillverkat av merinoull.  

Dels för att det är ett naturligt material och dels för att det har de naturliga vattenavledande funktioner som man önskar av det lager man bär närmast kroppen. Plagg av merinoull andas väl och det transporterar bort fukt från kroppen, så att barnet inte kyls ner av fukten som samlas vid fysiska aktiviteter. Materialet är ofta slittåligt och av hög kvalitet. Plagg av syntet har andra fördelar. Dessa underställ kan vara mer varierade i hur mycket de värmer, vilket är en fördel om man vill ha ett svalare underställ. De underställ som är tillverkade av syntet har också i många fall utvecklats av producenten och de lever ofta upp till vad de lovar i fråga om funktion och bekvämlighet. Ett underställ i blandmaterial består av både syntetiskt material och naturligt, vilket får positiva effekter. Tillverkare som väljer att göra plagg som består av blandning mellan merinoull och syntetiskt material tar vara på materialens bästa egenskaper och kombinerar dem till en högre nivå av funktion och bekvämlighet.

Tips!

 • Om ditt barn upplever att merinoull kliar, testa ett underställ helt i syntet.
 • För bästa funktion, se till att underställer sitter tätt inpå kroppen, men inte för tajt. Det ska gå att röra sig, och luften ska kunna cirkulera runt kroppen.
 • Frusna barn som blir kalla när de stannar till och tar paus- ett underställ i merinoull kan vara värt att pröva!
 • För varma barn som svettas lätt och håller värmen kan ett underställ i syntet eller i blandmaterial vara bäst!
 • Genom att fundera över vad barnet har på sig för kläder ovanpå understället kan det vara lättare att bestämma vilket underställ som passar bäst.
 • För att barnet ska vilja ha på sig sitt underställ är det viktigt att det är skönt, ser fint ut och är lätt att använda. 
 • Plagg av merinoull behöver inte tvättas så ofta, då ull har naturliga antibakteriella egenskaper. Vädra plaggen efter användning, så håller de längre!

Hur vi valde våran topplista

Vi har sammanställt den här topplistan utifrån olika tester som vi tagit del av på internet. Genom att undersöka det breda utbud av underställ som finns på marknaden har vi bildat oss en uppfattning och valt ut de plagg som vi tror är bäst just nu och som representerar en bra blandning av de olika produkter som erbjuds.

Sammanfattning

När man ska välja ett bra underställ till sitt barn är det några saker som man ska tänka på lite extra. Dels är det bra att ha klart för sig vilken årstid som understället ska användas och hur vädret och temperaturen troligtvis kommer att vara då. Det är också bra att fundera över hur aktivt barnet kommer att vara och hur varm respektive kall barnet vanligtvis är. Om barnet lätt fryser i vanliga fall eller om barnet ofta vill klä av sig på grund av att det svettas är bra ledtrådar att ta hänsyn till. Underställ av ren merinoull är mycket varma, men kan uppfattas som kliande för den som är känslig. Underställ helt i syntetmaterial kan bli för svala, om det är meningen att understället ska räcka till under vinteraktiviteterna. Att hitta ett bra, bekvämt underställ tillverkat av blandmaterial kan därför vara en god ide´ för de allra flesta. 

I vår topplista finns olika tillverkare och olika blandningar av material med och som vanligt när det gäller kläder till barn är det viktigt att de är med och tycker till, provar och känner in passform och komfort.

Referenser/ källor

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.