Bästa Spjälsängen 2021 – Bäst i test Spjälsäng

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för babyv.se, jollyroom.se, babyland.se och babyshop.se

En stadig och anpassad spjälsäng gör inte bara att ditt barn kan sova mer bekvämt och säkert. Det är även tillfället då du kan sätta din personliga prägel på barnkammaren och inreda efter egen förmåga och budget. Men spjälsängens design är inte det enda som du bör kika på. Det är viktigt att du har ditt barns säkerhet i åtanke och väljer en modell som är robust och tillverkad av bra material. För att göra ditt val enklare har vi utsett den bästa spjälsängen 2021, såväl som skapat en topplista med de modeller vi finner mer utmärkande på marknaden.

BarnXpertens Bästa Spjälsäng 2021 - Bäst i test

5/5
4.8/5
4.7/5
5/5

Vinnaren

Detta är spjälsängens Rolls Royce, som med sin klassiska design och tåliga konstruktion i björk och MDF gör den till marknadens vinnande val. Om du vill att ditt barn ska sova som en blund är det Trolls utvecklade spjälsäng Royal som du bör ha särskilt i åtanke.

Spjälsängen är målad i en tidlös grå nyans, som gör den till ett fint inslag i samtliga sovrum och barnkammare. Utöver detta har sängen prytts med en silverfärgad krona som får ditt barn att känna sig som en kunglighet. Vad som gör denna modell väldigt utmärkande är att den är extremt justerbar och tre olika lägen kan ställas in för att ge ditt barn en ultimat komfort.

Royal har ett bäddmått på 120 x 60 centimeter och har en maximal madrasshöjd på 27,5 centimeter.

 • Tidlös design och form
 • Material: Björk och MDF
 • Höj- och sänkbar botten
 • 3 olika justerbara lägen
 • Premiumval
4.8/5

Spjälsängen Lux från varumärket Troll har en konstruktion som inte lämnar någon besviken. Bland annat har den försetts med en så kallad dropside, som gör att du kan fälla ner ena sidan. Detta gör då att spjälsängen snabbt kan omvandlas till en bedside crib, om du vill ha möjlighet att sova nära ditt barn.

Lux har dessutom flera funktioner som gör den stabil och robust. Bland annat har Troll valt att tillverka stommen i björk och höjden på sängens botten kan ställas om till tre olika lägen. Lux har standardmåttet 120 x 60 centimeter och ger därför tillräckligt med utrymme när ditt barn växer.

 • Sänkbar sida
 • Material: Massiv björk
 • Höj- och sänkbar botten
 • Bäddmått: 120 x 60 centimeter
 • Kan användas som en bedside crib
4.7/5

Dalarö är tillverkad av furu vilket ger spjälsängen ett trevligt helhetsintryck, samtidigt som ditt barn kan sova riktigt tryggt och säkert. Denna modell är framtagen av det svenska varumärket Carena, som har säkerställt att endast kvalitetsmaterial används vid tillverkningen och träet har behandlats med en vit giftfri färg.

Den justerbara bäddhöjden ger ditt barn även mer utrymme att växa och kan justeras till två olika lägen. Detta gör att Dalarö passar nyfödda barn och kan sedan användas upp till tre års ålder, dock med en maximal vikt på 15 kilo. Ett perfekt val för dig som letar efter en spjälsäng med en klassisk design

 • Bäddmått: 120 x 60 centimeter
 • Material: Furu från norra Europa
 • Kan användas upp till 3 års ålder
 • Uppfyller samtliga säkerhetsstandarder
 • Klassisk design
4.6/5

Den exklusiva spjälsängen Harlequin från varumärket Cam Cam är särskilt inriktad till dig som inte vill kompromissa på någon punkt. Den är i en dyrare prisskala, men detta vägs då upp av fantastiska funktioner och en stabilitet som är utom denna värld. Dessutom har spjälsängen prytts med ett typiskt Harlequin-mönster.

Spjälsängen har försetts med en justerbar botten som kan höjas och sänkas till tre olika lägen. Detta gör att spjälsängen kan användas längre och då ena sidopanelen enkelt går att avlägsna, kan den även användas som en bedside crib. Denna modell från Cam Cam är således mycket multifunktionell och har en färg och form som aldrig går ur tiden.

 • Exklusivt Harlequin-mönster
 • Bädd kan justeras till 3 lägen
 • Multifunktionell design
 • FSC-certifierad
 • Vacker färg och form
4.5/5

Detta är ännu en utmärkande spjälsäng från det mycket populära varumärket Troll. Denna modell har en klassisk form och är ett mer prisvänligt val. Passar därför perfekt till dig som har en budget att hålla, men som samtidigt inte vill kompromissa med säkerhet, funktion eller ditt barns komfort.

Lukas är tillverkad i Europa och följer därför samtliga säkerhetsstandarder som gäller för EN 716-1:201. Färgen har även godkänts för att vara giftfri och godkänd enligt standard EN 71/3 2013.

Vad som gör denna modell väldigt utmärkande förutom dess mycket förmånliga pris, är även att spjälsängen är väldigt justerbar. Efter att ditt barn vuxit ur sängen, kan modellen kompletteras med en juniorlångsida som då omvandlar sängen för att vara anpassad för lite större barn som kan sova självständigt. Med Lukas får du mycket för pengarna.

 • Tre justerbara lägen
 • Kan omvandlas till en juniorsäng
 • Spjälor runt hela stommen
 • Klassisk form
 • Väldigt prisvänlig
4.5/5

Om du letar efter en nätt, men stadig spjälsäng som säljs till ett väldigt förmånligt pris så har du hittat helt rätt. Carenas spjälsäng Ingarö har en prislapp som passar samtliga föräldrar och som är konstruerad för att vara bekväm och säker.

Ingarö är utformad för barn från fyra månader och uppåt. Sängbotten kan höjas till tre olika lägen för att följa med ditt barns utveckling och kan därför användas till ditt barn nått runt tre års ålder.

Spjälsängen har en stomme som är tillverkad av furu. Detta ger sängen en god stabilitet, samtidigt som ditt barn kan sova riktigt skönt. Stommen har sedan målats vit med färg som är helt fri från kemikalier. En praktisk säng som även blir en fin inredningsdetalj i barnkammaren.

 • Målad med giftfri färg
 • Tre justerbara lägen
 • Material: slitstark furu
 • Klassisk form
 • Väldigt prisvänlig

Bästa Spjälsängen 2021

Vad är en spjälsäng?

En spjälsäng är designad för att ge ditt barn lugn och ro när det är dags för en tupplur eller läggdags. Tack vare sin konstruktion och form är den lämplig för barn från antingen födseln eller runt fyra månaders ålder. Detta beror lite på hur sidopanelen ser ut och om den är vikbar eller inte.

Enligt studier har det visat sig att nyfödda barn gör gott i att sova så nära föräldrarna som det går. Detta ökar då både tryggheten för ditt barn, men även dig som nybliven förälder. Det underlättar vid amning eller när ditt barn behöver tröst under nattens gång.

Detta har gjort bedside cribs väldigt populära, då de särskilt utformade för att användas bredvid sängen och tack vare spännen sitter den stadigt fastkilad i din bäddstomme.  Men faktum är att många spjälsängar har en design som gör att ena sidopanelen kan fällas ner och bäddhöjden kan även justeras för att kunna anpassas efter madrass höjden på din säng.

Efter att ditt barn har nått rätt ålder och kan sova mer självständigt i spjälsängen, kan sidopanelen återigen fällas upp och börja brukas som just en spjälsäng.

Vem behöver en spjälsäng?

En spjälsäng är ett måste för dig som väntar en bebis eller redan har en som precis blivit en del av familjen. Med en spjälsäng kan du träna ditt barn att sova mer självständigt, samtidigt som du säkerställer en god komfort och att ditt barn känner sig trygg.

Spjälsängar finns i flera olika former, storlekar och funktioner som gör att de skiljer sig från varandra. De allra vanligaste modellerna är de klassiska som används när du vill samsova med ditt barn, det vill säga sova nära ditt barn. Men samtidigt ger du ditt barn möjligheten till att utveckla individualitet och bli bekväm med att sova själv.

Spjälsäng, vagga eller bedside crib?

Det är väldigt vanligt att dessa tre begrepp blandas ihop, vilket kanske inte är så konstigt då de har en väldigt snarlik form och design. Men de är dock utvecklade med tre olika syften och om du fortfarande är lite fundersam på vad som faktiskt skiljer dessa åt, benar vi ut dina frågetecken här.

Både en vagga och en bedside crib är designad för nyfödda barn. En vagga har en konstruktion som gör att den liknar en spjälsäng, med skillnaden att den är rörlig och du kan därmed gunga ditt barn till sömns. Dock är den inte lika stabil och robust som en spjälsäng och bör därför inte användas för längre sovstunder.

En bedside crib är designad för att du ska kunna sova bredvid ditt barn efter födseln. Tack vare stabila material och en höjd som är justerbar, kan många modeller faktiskt användas av barn upp till 20 kilo. Men det är dock tänkt att ditt barn ska flyttas över till en traditionell spjälsäng efter några månader, för att lära sig sova mer självständigt.

Så kommer vi då till en spjälsäng. Hur skiljer sig denna från de två andra nämnda varianterna? Jo, en spjälsäng har en stabil stomme och kan enkelt justeras för att följa ditt barns växande.

Hur länge en spjälsäng kan och bör användas, beror mycket på ditt barn. Efter att barn lär sig klättra runt ett års ålder, finns det risk för att ditt barn klättrar ur spjälsängen och den bör då bytas ut om du ser dessa tendenser. Om inte kan spjälsängen fortsätta användas upp till runt tre års ålder.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en spjälsäng?

Det bästa valet av spjälsäng är väldigt individuellt från barn till barn, där valet såklart även ska komplettera den typ av inlärningsmetod som du har valt att implementera i samband med sömn och tupplurar.

Många fokuserar på att samsova med barnet så länge som det går och spjälsängen du väljer ska därför vara väldigt justerbar, samtidigt som den är stabil. Hur stor modellen är bör du också ta i beaktning, för att den valda modeller ska kunna vara lättplacerad och passa ditt hushåll.

Vilket material som spjälsängen är tillverkad av har därför stor betydelse. Naturmaterial som furu eller björk är till exempel passande val. De ger stommen en god stabilitet, samtidigt som det är ett miljövänligt och tåligt material. Säkerställ även att träet inte har behandlats med gift eller skadliga kemikalier.

Det finns även en sak som har en huvudsaklig betydelse och det är såklart sängens säkerhet. Detta går ofta hand i hand med spjälsängens tillverkningsmaterial. Men det är viktigt att den modell du väljer är tillverkad och godkänd enligt gällande säkerhetsföreskrifter.

Hur vi valde topplistan

Målet med denna topplista var att den skulle inkludera någonting för alla, varav vi har valt att inkludera de utmärkande modellerna i flera olika storlekar och prisklasser.

Samtliga utvalda modeller har noggrant valts ut efter att vi grundligt jämfört marknadens utbud av spjälsängar enligt några särskilda punkter. Detta var att samtliga inkluderade produkter uppfyller gällande säkerhetskrav, att de är tillverkade av tåliga material och är extremt sköna för ditt barn att sova på.

 

En god nattsömn för ditt barn, innebär även att du kan sova bättre. Framförallt om du testar att samsova med ditt barn i samma rum för att öka trygghetskänslan.

För att hitta relevant och källkritisk information har vi valt att läsa framstående artiklar från hemsidan Att vara mamma och även nyhetsartiklar från Expressen.

Utöver detta har vi baserat innehållet på insändare och inlägg på diverse olika forum. För oss var det viktigt att inte bara basera topplistan på våra egna iakttagelser, utan även ta del av kunders utlåtanden för en mer grundlig och långvarig analys av de olika listade produkterna. Vi har då följt flera trådar på bland annat hemsidan Familjeliv.

Sammanfattning

Att ditt barn kan sova skönt och tryggt är någonting som alla föräldrar vill ge sina barn. Med en anpassad spjälsäng kan du inte bara säkerställa dessa faktorer, du kan även lära ditt barn att sova mer självständigt. Spjälsängar har även en form och konstruktion som gör att den kan anpassas efter när ditt barn växer.

För att spjälsängen ska uppfylla samtliga säkerhetskrav är det viktigt att du har material, stabilitet och funktion i åtanke. Det är nödvändigt att spjälsängen är tillverkad av naturmaterial som furu eller trä, samt att all eventuell behandling av materialet är fritt från skadliga gifter eller kemikalier.

Genom att kika på vår topplista kan du få en klar blick över de modeller som vi tycker står ut från mängden och därefter göra ett val som baseras på dina önskemål och din budget.

Referenser/ källor

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.