Bästa Skötbordet 2021 – Bäst i test Skötbord

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för babyv.se, jollyroom.se, babyland.se, outdoorexperten.se och babyshop.se

Ett skötbord är en nödvändig investering som kommer att underlätta din vardag markant med en nyfödd i hushållet. Ett anpassat skötbord kan inte bara användas för blöjbyte. Tack vare dess design och höjd passar den utmärkt för gos med ditt barn och kan även användas som en praktisk förvaring i barnkammaren eller badrummet. För att skötbordet ska vara praktiskt är det viktigt att den har en optimal höjd, samt att den har anpassade funktioner som underlättar användningen. Vi har skapat en topplista med våra favoriter och även utsett den vinnande modellen från Sebra som det bästa skötbordet 2021

BarnXpertens Bästa Skötbordet 2021 - Bäst i test

5/5

Vinnaren

Varumärket Sebra har tagit fram detta praktiska och stadiga skötbord, med flera funktioner som gör den till ett sant nöje att använda. Sebra har även tänkt till lite extra vad gäller valda material och funktioner. Därför har detta skötbord med lådor en innovativ 2-1 design som kan användas till flera olika ändamål.

Detta skötbord är tillverkad av en blandning av materialen bok, gummiträ och MDF. Möbeln är även tvådelad, vilket gör att den enkelt kan omvandlas till en praktisk förvaringsmöbel efter att skötbordet inte längre behöver användas. Själva skötbordet har en högre kant som gör den väldigt säker att använda.

Med två praktiska lådor har du gott med utrymme för att förvara allting som du behöver till blöjbytet. En utmärkt möbel som är lika praktisk att använda, som den är fin att titta på.

 • Stilren design
 • Material: Björk, MDF och gummiträ
 • 2-delad modell
 • 3 valbara färger
 • Premiumval
4.8/5

Om du vill att ditt barn ska känna sig som en riktig kunglighet är Trolls skötbord Royal en god investering. Denna kan sedan kombineras med varumärkets andra produkter ur Royal-serien för en komplett och helhetlig barnkammare som verkligen imponerar.

Skötbordet Royal är tillverkad av en blandning av björk och MDF, vilket innebär att samtliga ytor är enkla att torka av och rengöra.

Royal består även av två delar, för att ovandelen ska kunna avlägsnas när skötbordet inte längre behöver användas. Möbeln kan då användas som en fin inredningsdetalj istället. Skåpet har försetts med fina detaljer och en kungakrona som pryder skåpsluckan.

Royal är designad med tre stycken mindre lådor och ett större skåp, för att ge dig gott med utrymme att förvara allting som du behöver.

 • Fina detaljer
 • Material: Björk och MDF
 • Enkel att rengöra
 • Praktiska förvaringsutrymmen
 • Premiumval
4.7/5

Skötbordet Lux från Troll har en praktisk konstruktion och bra förvaringsutrymmen som hjälper dig att hålla barnkammaren organiserad. Den har även tillverkats av tåliga och robusta material som gör att den kan stå emot spralliga ben och diverse olika bestyr i hemmet.

Lux är tillverkad av nordisk björk, vilket ger möbeln en väldigt skandinavisk design. Att välja ett skötbord som är tillverkat av ett naturligt material, innebär även att det är fritt från kemikalier. Istället har träet behandlats med vattenbaserad färg, som är miljövänligt och giftfritt. Ett grönare val för den klimatsmarta föräldern.

Ditt barn ligger stadigt på plats under användning tack vare skötbordets högre kanter. Dessutom är bordet utrustat med flera hyllplan som ger dig goda förvaringsmöjligheter. Vid köp medföljer hjul som enkelt kan monteras fast på benen. Detta gör det enkelt för dig att flytta omkring skötbordet mellan olika platser i hemmet.

 • Material: Nordisk björk
 • Robust konstruktion
 • Bra förvaringsmöjligheter
 • Högre kanter
 • Låsbara hjul
4.6/5

Skötbordet Edge från varumärket JLY är ett utmärkt val för dig med begränsat utrymme i hemmet. Skötbordet har nämligen en form som gör att den kan ställas i rummets hörn. Dessutom har två praktiska sidobord adderats för att ge dig en bra avlastning och plats att förvara både blöjor och nappar på.

Edge är tillverkat av målat trä och i kombinationen med en skön skötbädd kommer ditt barn ligga perfekt till rätta. Den totala liggytan uppnår 50 x 70 centimeter och avståndet mellan hyllplanen är 40 centimeter, vilket gör det möjligt att förvara det mesta för att hålla rummet organiserat.

Utöver allt detta har Edge en mycket stilren design som gör den till ett fint inslag i barnkammaren. Ett skräddarsytt skötbord som är mycket funktionellt och praktiskt att bruka.

 • Material: Trä
 • Flera hyllplan
 • Bra förvaringsmöjligheter
 • Stilren design
 • Sparar plats i rummet
4.5/5

Att investera i ett klassiskt skötbord passar inte alla. Om du har begränsat med utrymme i hemmet och letar efter ett mer praktiskt skötbord som sparar plats, kommer du att uppskatta väggskötbordet från varumärket SEGR istället. Skötbordet har även en mycket stilren och diskret design som gör den till ett utmärkt val för samtliga hem.

Tack vare en mycket genomtänkt design tar den upp minimalt med utrymme och kan fästas på de flesta väggar. Kanske i badrummet så att du har nära till vatten och blöjor eller i en mindre barnkammare för att du ska ha mer utrymme över för annat?

Skötbordet är utrustad med en gasdämpad fällarmatur, vilket gör skötbordet väldigt enkelt att fälla upp och ner under användning. En fördel är också att skötbädden inkluderas för att vara skräddarsydd till modellen och därför ge ditt barn en mycket god komfort.

 • Ihopfällbar design
 • Skötbädd ingår
 • Gasdämpad fällarmatur
 • Diskret design
 • Passar mindre utrymmen
4.5/5

Det hopvikbara skötbordet från Fikkikid är ett passande val för dig med begränsad plats i hemmet, eller för dig som letar efter ett skötbord som är enkel att transportera. Perfekt för utflykter eller campingsemestern där urvalet av toaletter med skötbord är väldigt begränsat.

Trots sin nätta form och vikt är skötbordet mycket stabilt och du kan känna dig trygg med att ditt barn ligger bekvämt till rätta när det är dags för blöjbyte.

Men Fillikid har även anpassat skötbordet för att kunna användas i hemmet. Den är utrustad med två praktiska hyllplan som ger dig goda förvaringsmöjligheter. Vid köp medföljer även ett set med hjul för att skötbordet enkelt ska kunna förflyttas. Ett prisvänligt och mycket multifunktionellt val.

 • Hopfällbar design
 • Enkel att transportera
 • Hjul kan monteras
 • Diskret design
 • Liggyta: 43 x 85 centimeter

Bästa Skötbordet 2021

Vad är ett skötbord?

Ett skötbord möjliggör enkla blöj- eller klädbyten och gör processen även betydligt snabbare. Tack vare en optimal höjd och praktisk förvaring kan du få en bättre position som sliter mindre på rygg och armar. Du kan räkna med en hel del blöjbyten i barnets tidiga ålder, så varför inte underlätta detta så mycket som du kan?

Skötbord finns i en uppsjö av olika modeller, former och varianter. Detta kan då göra valet en aning knepigt om du inte riktigt vet vilka funktioner som behöver prioriteras och vilket typ av skötbord som passar dig bäst. Oroa dig inte, vi kommer att hjälpa dig att välja ett skräddarsytt och anpassat val.

Vem behöver ett skötbord?

Alla nyblivna föräldrar kommer att uppskatta ett skötbord. Det gör blöjbyte betydligt enklare och denna praktiska möbel kan även användas till så mycket fler ändamål. Att investera i endast en skötbädd kan verka lockande, men du måste då själv säkerställa att bordet du arbetar på har en bra höjd och att den är robust och tålig. 

En annan fördel du får av att investera i ett anpassat skötbord är att du kan ha allting som behövs samlat på ett och samma ställe. Har du begränsat med utrymme finns det även hopfällbara eller vikbara skötbord som du kan kika lite närmare på.

Skötbord, skötbädd eller väggskötbord?

Om du redan har tagit en titt på marknadens utbud av olika varianter av skötbord, kanske det har gjort dig lite konfunderad. Skötbord har nämligen flera olika benämningar, vilket kan göra att valet känns mer knepigt än det behöver vara. 

Skötbord är samlingsnamnet på samtliga olika modeller av skötbord som finns. I detta finner du sedan flera olika underkategorier som beskriver vad det specifika skötbordet är särskilt designad för. 

Klassiska skötbord består oftast av två delar, där ovandelen kan avlägsnas när den längre inte används. Detta ger dig då istället en möbel att förvara leksaker eller barnkläder i.

De flesta skötbord säljs dock utan skötbädd, vilket är den del som ger ditt barn stöd och komforten som behövs för att barnet ska ligga tryggt och säkert. Vid köp av skötbädd är det viktigt att du säkerställer att skötbordets liggyta överensstämmer med liggytan på skötbädden. Om måtten inte stämmer kommer stabiliteten att påverkas under användning. 

Väggskötbord är hopfällbara och monteras på väggen för att spara plats när det inte används. Fördelen med dessa typer av skötbord är att skötbädden vanligtvis är inkluderad och passar mindre rum. Det finns dock inte mycket förvaringsmöjligheter, vilket är värt att ha i åtanke om du lutar mot att investera i ett väggskötbord. 

Vill du ha en kombination av den klassiska modellen, ha bra förvaringsmöjligheter och dessutom ha möjlighet att transportera skötbordet när du befinner dig utanför hushållet ska du kika på en hopfällbar skötbädd. Dessa har en lägre vikt och är perfekt att ta med på bilsemestern eller om du kommer att befinna dig i ett område med begränsat antal toaletter.

Vad ska man tänka på när man ska köpa ett skötbord?

Efter gedigen efterforskning inom ämnet skötbord har vi konstaterat att det är framförallt tre saker som du bör tänka på under köpets gång.

Det allra viktigaste är då att skötbordet är robust och tillverkat av stabila material som även är giftfria. En optimal höjd i kombinationen med ett robust material, gör blöjbytet till en ren fröjd och ger dig även möjligheten att gosa lite extra med barnet under tiden.  

Utöver detta är det såklart viktigt att du gör rätt beslut i huruvida stort eller litet skötbordet bör vara för att passa just ditt behov och hem. Har du begränsat med utrymme kommer till exempel ett fällbart eller väggskötbord att vara ett bra val, då det gör att du sparar rejält med plats. Skötbordet kan även fällas upp eller ihop när det inte används. 

För att göra skötbordet mer praktiskt att använda är det även en fördel om den är designad med goda förvaringsmöjligheter. Detta gör att allting som behövs för blöjbytet är nära till hands och rummet kan hållas mer organiserat. Du kan planera dina inköp bättre och har en god överblick om någonting börjar att ta slut. 

Men oavsett hur säkert ett skötbord är designat, ska du aldrig vända ryggen åt ditt barn. De flesta fallolyckor som inträffar hos spädbarn är när de ramlar ur skötbordet. Om du behöver lämna rummet eller släppa blicken från ditt barn, lägg en hand på magen för att säkerställa att de ligger tryggt och skönt till rätta.

Hur vi valde topplistan

Vi har efter att ha jämfört marknadens utbud av skötbord valt ut de modeller som vi finner mer utmärkande. Under urvalets gång fokuserade på framförallt på att jämföra hur skötbordet är konstruerat, vilka material det är tillverkat av, samt hur praktisk det är att använda.

En annan sak vi fokuserade på vad att inkludera någonting som passar samtliga hushåll och har även valt ut de bästa modellerna i flera olika priskategorier. Det enda du behöver göra är att välja en modell som är skräddarsydd för dig.

För att kunna inkludera källkritisk fakta och informativa tips har vi valt att framförallt basera innehållet på artiklar från bland annat Libero och Barnnet. Men även olika forum som till exempel Familjeliv. All den samlade information är vad som lade grunden för topplistan och artikeln där vi listar marknadens bästa val av skötbord och vad du ska tänka på i valet. 

Sammanfattning

Ett skötbord som är anpassat efter din boendesituation och budget, kommer att ge dig mängder av fördelar. Att byta blöjor är ingen lek, så varför inte underlätta denna syssla så mycket som det bara går?

Skötbord som har en stabil konstruktion, en genomtänkt design och har praktiska förvaringsmöjligheter kommer att göra ditt liv så mycket enklare. För att du ska kunna göra ett bra val har vi jämfört marknaden och valt ut de modeller som vi tycker är mer utmärkande. 

Gör ett val som passar ditt boende och när du planerar att använda skötbordet. Blöjbyten kommer genast att omvandlas till en mysig stund med ditt barn, då du verkligen har tid att måna om ditt barn lite extra.

Referenser/ källor

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.