Bästa Barncykeln 2021 – Stort Bäst i test Barncykel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för jollyroom.se, babyland.se, babyshop.se, lekmer.se och litenleker.se

Att lära sig cykla på en riktig cykel är en stor händelse för varje barn. När det är dags att gå vidare från trehjulingen och cykla på en  cykel med två hjul är de flesta små barn väl medvetna om att det är ett viktigt steg i utvecklingen och något bra att lära sig! I vår topplista har vi med bra första- cyklar, som finns i de minsta storlekarna. Vi har inte tagit med sk. spingcyklar, utan fokuserat på vanliga cyklar med stödhjul som tillval. De cyklar som vi valt till vår topplista är bra att börja med när det är dags att starta barnets första cykeläventyr.

BarnXpertens Bästa Barncykeln 2021 - Bäst i test

4.9/5

Vinnaren

Den svenska leksakstillverkaren STOY har blivit mycket populär tack vare sin fina produkter för små barn, gjorda med en fin stilkänsla för skandinavisk design. Cykeln har en robust stålram och är lätt att montera efter köpet. När barnet lärt sig cykla kan man enkelt skruva bort stödhjulen. Styret har en begränsning som gör att barnet inte kan svänga för stort- detta är bra för det hindrar barnet från att ramla. 

Stoy classic har en mjuk sadel som är höj och sänkbar så att cykeln kan växa med barnet. Den har både fot och handbroms, en ringklocka på styret och reflexer för att bättre synas i mörker. Stoy Classic finns i många färger att välja på. Cykeln är så pass stabil och stadig att den säkert kan användas av fler barn än ett, vilket kan vara bra att veta inför ett köp. 

 • Cykeln passar barn från 3 år och uppåt.
 • Barnets rekommenderade maxvikt för den här cykeln är: 30 kg.
 • Hjulens storlek är: 12 tum (30 cm).
 • Vikt på cykeln: 8,9 kg.
 • Observera: den här modellen finns även i 14 tum och 16 tum.
4.8/5

Som nummer två på vår topplista har vi valt ännu en cykel från svenska STOY. Vi är väldigt imponerade över den snygga designen och den stabila känsla som de här cyklarna förmedlar. Vi tänker oss att de är hållbara och kan användas av många barn, antingen i samma familj eller om man vill sälja vidare sin cykel när man vuxit ur den. Det gör STOYs cyklar till bra investeringar. 

Vintagemodellen är snygg och funktionell och passar små modemedvetna barn och deras föräldrar perfekt. Den här cykeln har en stabil stålram, är lätt att montera och har stödhjul som är lätta att ta av när barnet lärt sig att cykla utan hjälp. Styret har en praktisk begränsning som gör att barnet inte kan göra för tvära svängar. Detta hjälper barnet med balansen och underlättar cyklingen. Sadeln är höj och sänkbar och mjukt vadderad för god komfort. Det finns en handbroms, ringklocka på styret och reflexer för ökad synlighet.

 • Cykeln passar barn från 3 år och uppåt.
 • Barnets maxvikt för den här cykeln är: 30 kg.
 • Hjulens storlek är: 14 tum (35 cm).
 • Cykeln väger: 11,75 kg.
4.8/5

Vi älskar ett bra budgetval! Den här cykeln från Pinepeak är både stadig och säker för ditt barn att cykla på. Cykeln har både fot och handbroms för att barnet ska kunna hantera den så bra som möjligt. Färgglad och livligt designad, med härligt mönster och starka färger som barnet säkert uppskattar. Stänkskärmarna skyddar mot skvättande vatten och smuts på cykelturen. Cykeln har ringklocka, stödhjul, kedjeskydd och reflexer på hjulet. Det här är en trygg, fin och bra första cykel.

 • Cykeln passar för barn i åldern 3-6 år.
 • Den väger: 11,5 kg.
 • Den här cykeln finns i hjulstorlekarna 12, 14, 16 tum.
4.6/5

En perfekt cykel för alla barn som gillar Spindelmannen! Den här cykeln är väldigt färgglad och kommer självklart med stödhjul för att underlätta för de yngsta cyklisterna. Den har ringklocka, stänkskydd i plast med häftigt motiv och en handbroms fram.

Den finns även i större storlekar. Stödhjulen kan monteras av när barnet lärt sig att cykla utan hjälp. På styret finne en sköld med Spindelmannen -motiv och bakom sadeln sitter en vattenflaska, bra att ha varma sommardagar när man cyklar runt och upptäcker världen! Cykeln har ett heltäckande kedjeskydd för att undvika oljefläckar på kläderna. Den här cykeln är stabil och trygg för ditt barn att cykla på- förutom att den såklart är världens coolaste Spindelmannen-cykel!

Stödhjulen kan monteras av när barnet lärt sig att cykla utan hjälp. På styret finne en sköld med Spindelmannen -motiv och bakom sadeln sitter en vattenflaska, bra att ha varma sommardagar när man cyklar runt och upptäcker världen! Cykeln har ett heltäckande kedjeskydd för att undvika oljefläckar på kläderna. Den här cykeln är stabil och trygg för ditt barn att cykla på- förutom att den såklart är världens coolaste Spindelmannen-cykel!

 • Cykeln passar barn i åldern: 3-4,5 år.
 • Den väger: 10 kg.
 • Storlek på hjulen är: 12 tum.
4.6/5

För alla Frost- älskande barn finns denna färgglada, söta cykel. Den  har en finstämd färgsättning i blått, lila och vitt, precis de färgerna som alla barn förknippar med de populära Frost- filmerna och de produkter som kommit med Frost som tema. Cykeln har både en cykelkorg fram och en cykelstol bak där man kan placera sin docka eller nalle. En perfekt utrustad cykel att åka på utflykt med för den unga cyklisten. 

Cykeln har kedjeskydd, ringklocka, och en handbroms fram. Stödhjulen går att ta av när barnet cyklar med god balans på egen hand. Disney Frozen-cykeln har stänkskydd med det fina Frost- motivet i plast och en höj och sänkbar vadderad sadel. Det är en säker och trygg cykel med fotbroms bak.

 • Cykeln passar barn i åldern: 3- 4 år.
 • Den väger 8,9 kg.
 • Storlek på hjulen är 12 tum, men den finns även i storlek 16 tum.
4.5/5

En drömcykel för alla Disney- älskare! Den är fint dekorerad med fransar på styret, heltäckande kedjeskydd med motiv i ljusa pasteller och olika Disney- prinsessor. För de som gillar prinsessor är detta verkligen en riktig fullträff. Stödhjulen är avtagbara så att cykeln kan växa i takt med barnets utveckling. 

Den mjuka sadeln och styret är justerbara. Det går även att ställa in bromsnivån så att den passar barnets behov. Cykeln är fint mönstrad i färgerna vit och rosa och har en cykelkorg fram och handbroms, ringklocka och avtagbara stödhjul. För säkrare cykling i mörker har den även reflexer på pedalerna.

 • Cykeln passar barn i åldern: 3-4 år.
 • Den väger:7,2 kg och är en av de lättaste cyklarna i vår topplista.
 • Storlek: 12 tum.

Bästa Barncykeln 2021

Vilken cykel passar bäst?

Flera cyklar som vi har tagit med i vår topplista finns i olika storlekar. Vilken storlek man börjar med avgörs av hur stort barnet är när det ska börja cykla. Man kan säga att barnets längd är bra att ha reda på, när man väljer storlek på cykeln. Vi har gjort en ungefärlig uppdelning av mått på cykel, tum, och barnets ålder.  När barnen är riktigt små passar en sk. springcykel bäst, de finns med hjulstorlek mellan 10-12 tum och passar barn som är ca. 2-4 år gamla. Den mindre cykeln passar barn från 2 år och den lite större storleken av springcykel kan barn upp till 4-5 år använda. Naturligtvis är det upp till barnet själv hur länge springcykeln passar och är rolig att leka med, men från att de är ca. 3 år kan de börja cykla på en riktig cykel, och det tycker de flesta barn är väldigt roligt!  Här har vi satt ihop en lista över barnets ålder och vilken storlek på cykel som rekommenderas. Det är alltid bra att mäta barnets längd noga innan man köper cykeln, för det är snarare den individuella längden på varje barn som avgör vilken cykel som är bäst att börja med. Stödhjul finns till de flesta modeller.

Storlekar på cyklar

 • 12 tum cykel- ålder ca. 3-4 år.
 • 14 tum cykel- ålder ca. 4-5 år.
 • 16 tum cykel- ålder ca. 5-7 år.
 • 18 tum cykel- ålder ca. 6-7 år.
 • 20 tum cykel- ålder ca. 6-8 år.
 • 24 tum cykel- ålder ca. 8-11 år.

Att lära sig cykla

Det är en stor glädje för barn att lära sig cykla. Många barn upplever en skräckblandad förtjusning när de upptäcker att de är de själva som tar sig fram på gatan i hisnande fart och det ger dem en kick av självständighet och stolthet. I början är det bra att ge dem chansen att balansera cykeln med hjälpa av stödhjul. Det finns även stänger att montera fast bak på cyklarna så att man som förälder kan gå bakom och hjälpa till den första tiden. En annan bra sak att köpa till kan vara en flagga att sätta bak på cykeln, för att göra barnet mer synligt i trafiken.

Varför ska barnet cykla?

När barnet kan cykla blir det lättare för familjen att ta sig ut och göra små utflykter tillsammans i naturen, eller till den närliggande lekplatsen. Det stimulerar barnets motorik och balans och barnet får även stor chans att träna upp sina ben muskler genom att cykla själv och inte bli skjutsad bak på förälderns cykel eller åka i vagnen.

Vad ska man tänka på gällande säkerhet för barncykeln?

En bra barncykel ska ha bra bromsar, vara lätt för barnet att komma av och på samt vara stabil och säker. Testa så att barnet verkligen når ner till marken med fötterna när hen sitter på sadeln, för att undvika onödiga fall. Det ska finnas en begränsning i hur styret fungerar, så att det inte går att göra för tvära svängar med cykeln. Denna begränsning gör att barnet inte styr omkull och ramlar. Styret ska vara lågt och rakt. En bra barncykel tål att tappas i marken, så en robust ram och tåliga detaljer är det mest hållbara. En annan viktig detalj som många cykeltillverkare har tagit fasta på är att barn älskar fina saker med mycket färg och mönster. Det kan vara en ren fröjd för det lilla barnet att få se sin första, egna cykel och den glädjen håller förhoppningsvis i sig även när det vinglar lite i starten. Det är en utmaning att lära sig cykla, men med en fin cykel går det kanske lite lättare!

Hur vi valde våran topplista

Ja, det är inte så lätt att veta vilka som är de allra bästa cyklarna för små barn! Men vi har letat på internet och läst undersökningar och tester som gjorts nyligen och kommit fram till att det här är riktigt bra cyklar. Det finns många, många barncyklar på marknaden och vi har valt ut endast ett fåtal. Vårt tips är att välja ut ett par stycken som ni föräldrar tycker verkar pålitliga och bra och sedan låta barnet själv vara med och bestämma. Vuxna och barn har ju ibland lite olika syn på saker och det är roligt om barnet själv tycker att cykeln är fin.

Sammanfattning

Att lära sig att cykla är en stor sak i varje barns liv. Självklart vill man som förälder vara säker på att barnet har de bästa förutsättningarna för att lyckas. Idag finns det en uppsjö av olika barncyklar och de viktigaste aspekterna enligt oss är att man väljer en säker, hållbar och barnanpassad cykel som passar barnets längd och som kan ställas in och justeras efter behov.

Tips!

Bra att komma ihåg är att planera in lite tid för att cykeln ska monteras när ni köpt den- det går inte att börja cykla direkt. Så ett tips är att avsätta tid för att montera cykeln innan man visar den för barnet. På så sätt slipper man en väldigt stressig stund med ett otåligt barn bredvid sig.

Referenser/ källor

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.