Några av de modeller som vi har med i vår topplista har en vilofunktion som gör att det går att vinkla ryggstödet något. Det kan vara bra för barn som har för vana att somna under cykelturen, kanske när de är trötta på väg hem från förskolan. Vissa cykelsitsar har inbyggt lås, vilket man låser fast sadeln med för att förhindra stöld. Om den modell du väljer saknar lås kan du använda ett vajer-lås för att vara på den säkra sidan.
Cykelsitsar av olika tillverkare monteras på olika sätt. Vissa modeller sätter man fast på pakethållaren, men flera sorter placerar man direkt på ramen och de behöver alltså ingen pakethållare under. Många modeller har även ramfästen som är anpassningsbara och därför passar de till flera olika typer av cyklar. För den som kör el-cykel rekommenderas att man väljer en cykelsits som passar för pakethållare.
Om man är mån om att barnet har det bekvämt under cykelturen ska man skaffa en cykelsits med vadderad dyna. Det finns flera modeller med mycket bra och slittåliga sittdynor. Att komplettera med en egen dyna, kanske särskilt vid kallare temperaturer, kan var ett bra tips om man så vill. På marknaden finns idag en mängd olika tillbehör till cykelsitsarna, det kan vara extra dynor, regnskydd med mera. När barnet åker med bak på cykeln i sin cykelsits kan det vara skönt att kunna dra på ett regnskydd ibland, eftersom väder och vind kan orsaka obehag för den lilla.
Vissa cykelsitsar kan monteras fram på styret. Fördelen med detta är att det blir lättare för föräldern att ha bra kontakt med barnet, man kan prata under cykelturen om vad man ser i omgivningen och det är helt enkelt lättare att höra varandra än om cykelsitsen är monterad bakpå. Nackdelen med att ha barnet fram på styret är att cykeln blir något mer svårmanövrerad och att det kan vara svårt att hålla fokus på trafiken om barnet behöver uppmärksamhet. De cykelsitsar som man kan använda fram har en lägre tillåten maxvikt, vilket innebär att de går att använda under en kortare period än de som man använder bak på cykeln.