Bästa Vinterjackan för barn 2021 – Bäst i test Vinterjacka

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för babyv.se, jollyroom.se, babyland.se, outdoorexperten.se och babyshop.se

När vinden viner och temperaturen kryper ner mot nollan är det skönt för både stora och små att kunna ta på sig en varm och bekväm jacka. För barn är det viktigt att vinterjackan är både värmande och lekvänlig, så att vinterns utomhusaktiviteter blir roliga och inte rörelsefriheten begränsas. Ytterkläderna spelar en stor roll i vårt bistra klimat och en kombination av hög funktion, rörelsefrihet och värme står självklart överst på vår topplista. Kombinera den varma vinterjackan med ett par sköna värmande byxor och bekväma, varma skor så är ni alla redo för vinterns härliga aktiviteter!

BarnXpertens Bästa Vinterjackan för barn 2021 - Bäst i test

5/5

Vinnaren

Överst på topplistan väljer vi att placera en vinterjacka från klassiska kvalitets-tillverkaren Polarn och Pyret. Jackan är tekniskt mycket välutvecklad och är tillverkad med fullt fokus på funktion. Den är varmt vadderad och står väl emot både kyla, regn och vind. Jackan har ett värmande fleecefoder och den goda andningsförmågan gör så att barnet inte behöver svettas vid aktiva utelekar.

Luvan är avtagbar och fästs med tryckknappar, vilket är en bra säkerhetsåtgärd. Om barnet skulle fastna med luvan under leken så lossnar den lätt och skyddar på så sätt barnet från onödiga risker. Ärmarna är försedda med öppning för tummarna och sluter tätt så att snö och vatten inte kommer in. Alla sömmar är tejpade för att inget vatten ska komma in. Dragkedjan har ett skydd upp mot hakan för att inte skava. Det här är en jacka i premiumklassen som finns i flera olika färger, allt för att barnet ska kunna välja sin egen favorit.

 • Prisklass: premium
 • Avtagbar huva
 • Tål maskintvätt, max 30 grader.
 • Storlekar: 98-152
 • Heltejpade sömmar
 • Helt vattentät
 • Vindtät
 • God andningsförmåga
4.8/5

Vinterjackan från Minymo är ett plagg med snygg design och hög funktion. Den är slitstark och värmande samtidigt som den står emot vinterns kyla på ett mycket bra sätt. Jackan har heltejpade sömmar som står emot all slags snö, slask och regn. Den har god andningsförmåga som gör att barnet kan röra på sig och leka utan att bli svettig. 

Luvan är avtagbar och lossnar lätt om barnet skulle fastna under leken, vilket är en mycket viktig säkerhetsfunktion. Jackan är försedd med praktiska reflexer för att barnet ska synas bra i mörkret. Vinterjackan har ett mjukt värmande fleecefoder och ett användbart knytsnöre i nederkanten. Det gör att storleken kan anpassas och känslan av rörelsefrihet ökar. För att slippa få in väta i ärmarna är den försedd med reglerbara muddar. Jackan placerar vi i prisklassen mellan och den ger verkligen valuta för pengarna med sin fina kombination av design och funktion.

 • Prisklass: mellan
 • Avtagbar huva med fuskpälskant
 • Tål maskintvätt, max 30 grader
 • Finns i många storlekar
 • Heltejpade sömmar, vattentät konstruktion
4.7/5

Vinterjackan från Puma har en fin design och bra funktioner. Den är vadderad och har ett värmande fleecefoder. Jackan är av kortare modell och passar dem som vill ha maximal rörelsefrihet. Huvan är avtagbar och kragen är mjukt ribbad närmast halsen. Jackan är tillverkad i ett vattenavvisande material och den skyddar väl mot väta från snö och slask. Ärmarna avslutas med sköna muddar som förhindrar att snö tränger in. Jackan från Puma finns i de mindre storlekarna, för barn upp till ca 18 månader. Den är tvättbar i maskin upp till 30 grader. Det här är en bra första jacka för de allra minsta och den hamnar i prisklassen mellan.

 • Prisklass: mellan
 • Avtagbar huva
 • Tål maskintvätt, max 30 grader
 • Passar de mindre barnen
 • Vattenavvisande material
4.6/5

Från svenska märket Kuling kommer den här jackan som är ett utmärkt budgetalternativ för de större barnen. Den här snowboardjackan har en avtagbar säker huva och är värmande nog för att klara alla slags vinteraktiviteter, i skidbacken och utanför. Tack vare de ribbade muddarna håller sig snö och väta borta från insidan av ärmarna. Jackan stängs till på framsidan av både dragkedja och knappar, vilket skapar en skön, torr och varm känsla. Vid behov kan den här jackan tvättas i maskin i upp till 40 grader. Den här jackan finns i storlekar som passar barn från 4 år upp till ca 7 år. Som budgetalternativ är den här jackan ett bra val. Den är lätt att röra sig i och passar för alla slags vinteraktiviteter, överallt från skidbacken till lekplatsen.

 • Prisklass: budget
 • Avtagbar huva
 • Tål maskintvätt, max 40 grader
 • Storlekar: 110- 122
4.5/5

Jackan från Isbjörn of Sweden finns i flera olika fina färgställningar och kommer i storlekarna 86-128. Det är en fodrad och funktionell jacka som är helt vattentät, med tejpade sömmar och justerbart snölås. Jackan har god andningsförmåga och barnet kan leka utomhus och bli varm utan att bli svettig. Nederkanten är justerbar och den har böjda ärmar för att ge ytterligare komfort och bra passform. Huvan är avtagbar och det finns plats för liftkort. Tack vare att ärmarna går att förlänga har den här jackan extra lång livslängd. Det här är en mycket funktionell jacka med tekniska fördelar som står emot vinterns kyla och väta på ett bra sätt.

 • Prisklass: mellan
 • Avtagbar huva
 • Tål maskintvätt, max 40 grader
 • Vattentät
 • God andningsförmåga
 • Storlekar: 86-128
4.5/5

Parkasen från Nordbjörn är en favorit i budgetklassen. Den har tejpade sömmar som stänger väta och vind ute och den är varmt fodrad för de kalla vinterdagarna. Jackans klassiska parkas- design är något längre än andra jackor och den har en fin fuskpälskant längs huvan. För den som föredrar den längre modellen av jacka är den här perfekt.

Framtill har den både dragkedja och tryckknappar. Jackan finns i många storlekar, från 90-170 och kommer i flera fina färger. 

Den är helt vattentät och ger gott skydd mot vind och kyla. Tack vare tryckknapparna tas luvan av på ett enkelt sätt och om barnet skulle ha oturen att fastna med luvan så lossnar den lätt. Jackan har bra reflexer både på fram och baksidan.

 • Prisklass: budget
 • Avtagbar huva
 • Tål maskintvätt, max 30 grader
 • Reflexer fram och bak
 • Tejpade sömmar
 • Storlekar från 90-170.
4.5/5

Från Didrikson kommer den här fina parkasen i längre modell, extra skön för den som är lite mer frusen av sig, eller behöver extra vaddering i pulkan eller under promenaden i vagnen. Den är vadderad och har tejpade sömmar för ett extra bra vind och vattenskydd. Jackan är tillverkad i ett varmt och skönt material som har god andningsförmåga. Det går att justera ärmsluten och luvan är avtagbar av säkerhetsskäl. Funktionen Extended size gör att ärmsluten kan förlängas och jackan användas av samma växande barn under längre tid. Parkasen är utrustad med reflexer för att barnet ska synas väl under den mörka årstiden. 

Det finns flera fina färger att välja mellan och jackan finns i många storlekar.

 • Prisklass: mellan
 • Avtagbar huva
 • Reflexer 
 • Tejpade sömmar
 • Storlekar från 90-140
 • Extended size

Bästa Vinterjackan 2021

Vinterkläder är en stor investering för barnfamiljen och det finns några saker som är extra bra att tänka på. Att handla nytt kostar en hel del, men som tur är har de flesta dyrare vinterkläder mycket hög kvalitet och kan användas under flera år, av flera barn. Antingen kan syskon ärva plaggen, eller så kan man byta med andra familjer.

Varför ska man ha en Vinterjacka?

Vinterplagg för barn ska klara av mycket. De ska hålla barnet varm och torrt och klara av att skydda mot bistra vindar, blötsnö och dessutom vara så pass luftiga att barnet inte svettas. Många av de plagg som vi har med i topplistan har mycket god andningsförmåga, något som är viktigt då barnen rör på sig och leker utomhus. Ett plagg som saknar andningsförmåga framstår som obekvämt eftersom barnets svett inte avdunstar utan stannar kvar intill kroppen och blöter ner kläderna under.

Priset på en vinterjacka kan variera mycket mellan olika plagg och tillverkare, från några hundralappar upp till tusentals kronor. Det är dels en fråga om kvalitet, men också om vilket märke man föredrar. Genom att läsa plaggets tekniska beskrivning kan man som förälder få en uppfattning om vad man betalar för, hur väl plagget kommer att hålla barnet bekvämt och varmt och i slutändan kan det hjälpa till att fatta beslutet om vilket plagg man ska köpa. Om barnet ska använda sin vinterjacka under utomhus lekarna på förskolan kan det vara en bra ide att kolla hur väl jackan står emot väta och vind, likaväl som kyla. När man planerar en skidsemester, eller vet att man kommer att vara mycket aktiv utomhus, med barnen kan det också vara mycket bra med en jacka som är lätt att röra sig i, men som även har mycket god andningsförmåga.

Vad ska man tänka på när man väljer Vinterjacka?

Det finns vinterjackor i många olika utföranden. Om man vill ha en kortare jacka kan fördelen med en sådan bland annat vara att rörelsefriheten blir större med en kort än med en lång jacka. Vill man däremot att barnet ska slippa frysa så kan självklart en längre modell som räcker ner en bit vara bättre. Om barnet förväntas sitta stilla i vagnen mycket kan en längre modell passa bättre, så att den går ner lite och går att sitta på. Många jackor går att anpassa genom att dra åt midjeband, eller en dragsko längst ned. Vissa modeller går att sprätta upp vid ärmslutet för att göra dem användbara längre. De passar barn som växer snabbt, eller om man vill kunna använda jackan även under hösten nästkommande säsong. 

Flera av de modeller som vi har tagit med i topplistan finns i olika färg utföranden, så att barnet själv kan vara med och välja sin favorit. När barnet själv får prova så kommer det också att bli lättare att se hur väl jackan sitter och hur mycket barnet kan röra på sig. Ofta blir upplevelsen av vinterplagg lite överväldigande för små barn då kläderna känns bylsiga och stora. En bra regel när man köper ny jacka är därför att inte ta en för stor storlek, även om man som förälder gärna vill att barnet ska ha lite ”att växa i”.

När ska man använda sin vinterjacka?

En tumregel för vinterkläder av den varmare typen är att börja använda dem när temperaturen sjunker ner mot nollan, eller slår över mot minusgrader. Det finns inget givet datum och heller ingen självklar temperatur som indikerar när det är dags att börja, utan man får själv känna sig fram beroende på om barnet rör på sig mycket, har lätt för att bli svettig eller fryser lätt.

Även under mellan säsongen kan det vara skönt med en vinterjacka om det gäller lugnare utomhusaktiviteter. Under höst och vår kan dagarna bli ganska varma och ett barn som är ute och leker i solen på förskolan kan bli för varmt med sin vinterjacka. Då är det bra att ha andra alternativ, som man kan variera med.

Tips från BarnXperten

Under våren är det ofta rea på säsongens vinterkläder. Då kan man passa på att göra fynd inför nästa vinter, både vad det gäller jackor, byxor, vantar och annat som man vet att barnen har nytta av nästkommande säsong. På många orter ordnas också bytesdagar, där man kan köpa begagnade vinterkläder till bra pris. Det är både bra för miljön och för plånboken. Många vinterplagg är av så god kvalitet att de inte blir utslitna på många år och kan därför användas av flera leksugna barn. Tänk på att inte tvätta plaggen i varmare vatten än det som står i tvättanvisningarna, det kan leda till att funktionen på impregneringen och den vattenavvisande förmåga minskar.

Hur vi valde våran topplista

Vi har sammanställt topplistan genom att undersöka information och tester på internet och på så sätt bildat oss en uppfattning om de bästa och mest prisvärda vinterjackorna på marknaden idag.

Sammanfattning

Bra vinterkläder är en viktig investering för barnfamiljen. Genom att ta reda på tekniska fakta om de plagg man är intresserad av och fråga sig själv hur plagget ska komma att användas kan man lättare hitta en jacka som barnet kommer att känna sig bekväm i under många härliga vinterdagar. Många av de jackor som vi presenterat i vår topplista kommer i olika färgställningar vilket gör det lättare för barnet att själv vara med och hitta sin favorit.

Referenser/ källor

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.