Under vår, sommar och höst går det ofta alldeles utmärk att cykla. Det är ett miljövänligt alternativ för att transportera sig och det ger dessutom konditionen en skjuts i rätt riktning. Att ha en cykelsits bak på sin cykel är ett bra sätt att enkelt och smidigt kunna ta med sig barnet på en utflykt, eller åka tillsammans till affären och förskolan. Vi har valt ut några av våra favoriter och presenterar dem här i vår topplista.
BarnXpertens Bästa Cykelsits 2020
Vinnaren
Thule RideAlong cykelsits är en lättanvänd, smidig och säker cykelsits. Vi tycker om att den kommer i flera olika färger och har fin design och att den kan monteras på de flesta cyklar, både med och utan pakethållare. Den har ett viloläge som gör den användbar för de barn som har för vana att somna på cykelturen och den monteras med några enkla grepp genom att fästet skruvas fast på ramen. Extra fästen finns att att köpa till, en bra investering för familjen som vill flytta cykelsitsen mellan olika cyklar.
- Cykelsitsen har viloläge.
- Maxvikt är 22 kg.
- Den placeras bak på cykeln.
- Ingen pakethållare behövs för montering.
- Snabbfäste finns.
- Fungerar på de flesta cyklar.
- Prisklass: premium.
Bältes-selen är lätt att fästa med bara en hand, vilket gör att man utan problem kan hålla cykeln med den andra. Alla delar som går att ställa in och justera är markerade för att man enkelt ska kunna se vad man kan ställa in och anpassa efter just sitt barns storlek. Cykelsitsen har ett inbyggt lås, för att den inte ska gå att stjäla. Vi har placerat den här cykelsitsen högst upp på vår topplista för att den har många bra funktioner, fin design och för att den är trygg och bekväm för barnet att åka i.
Hamax kiss är en tilltalande cykelsits i budgetklassen som är fullt fungerande och ett mycket bra alternativ för den som inte behöver en massa extra. Den är lätt att montera genom att man sätter fast fästet runt cykelramen. Därpå klickas cykelsitsen fast och sitter sedan där säkert och tryggt. Köper man till ett extra fäste så kan man lätt flytta cykelsitsen mellan olika cyklar. Till den här cykelsitsen behöver man själv köpa ett löst vajerlås, eftersom den inte har något inbyggt lås i sig själv.
- Hamax Kiss har inte viloläge.
- Barnets maxvikt är 22 kg.
- Snabbfäste för enkel montering.
- Placeras bak på cykeln.
- Pakethållare behövs inte.
- Prisklass: budget.
Hamax Kiss har en lätt fjädrande effekt och är därför skön att sitta i även när cykelturen går på skumpiga grusvägar. Cykelsitsen har en mjuk vadderad dyna för extra komfort. Det här är en enklare modell och den saknar därför viloläge i ryggstödet. Bältes-selen kan däremot justeras allt eftersom barnet växer, precis som fotstöden. Det gör att den här cykelsitsen kan anpassas efter barnets storlek och fungerar väl under lång tid.
Hamax modell Zenith är en praktisk och lättanvänd cykelsits som kan användas från det att barnet är 9 månader gammal. Det finns ett fotstöd som man lätt justerar till rätt höjd och som anpassas efter barnets längd när hen växer. Zenith är enkel att montera och man behöver ingen pakethållare eftersom den sätts fast direkt på cykelramen
- Cykelsitsens vikt: 3,5 kg
- Maxvikt på barnet: 22 kg.
- Material: Plast och stål
- Används från 9 månaders ålder.
- Placeras bak på cykeln.
- Ingen pakethållare behövs.
- Prisklass: mellan.
Om man vill och har en cykel med pakethållare kan man köpa till ett extra fäste för att sätta fast cykelsitsen på pakethållaren. Cykelsitsen har en mjukt vadderad bältes-sele med stoppning vid axlarna så att barnet ska slippa skavande band mot kroppen. Kuddarna är utbytbara.
Thule Yepp Nexxt Maxi är en cykelsits i annorlunda design från den svenska tillverkaren Thule. Den har vunnit flera priser för barnprodukter och är en riktig kvalitetsprodukt till ett fördelaktigt pris. Cykelsitsen har en 5- punkts-sele som genom sin vaddering ger barnet en bekväm känsla.
- Saknar viloläge
- Barnets maxvikt: 22 kg.
- Cykelsitsen har ett snabbfäste.
- Passar bak på cykeln.
- Pakethållare behövs.
Den har ett mjukt och stötabsorberande säte samtidigt som ytterskalet är hårt för att ge barnet ökad säkerhet i trafiken. Fotstöden kan justeras i takt med att barnet växer och blir längre. Cykelsitsen fästs runt pakethållaren med hjälp av det särskilda pakethållarfästet som är inbyggt i stolen. Genom att skruva fast den i pakethållaren så fästs den och en extra finess är att det på så sätt går att anpassa hur nära cykelsadeln man får cykelsitsen. Det kan vara extra bra när barnet är lite större och behöver mer egen plats under cykelturen. Att flytta cykelsitsen mellan olika cyklar är heller inte komplicerat. Det saknas viloläge men den har ett inbyggt lås för att förhindra stöld. Cykelsitsen från Thule är ett bra och prisvärt val med funktioner av högsta kvalitet.
OK Baby Orion är en enkel utförd cykelsits som på ett okomplicerat sätt transporterar barnet bak på cykeln. Till ett mycket överkomligt pris får man här en lättanvänd cyklists utan några onödiga finesser. Den klassiska designen gör den här cykelsitsen till en populär produkt och barnet sitter skönt under cykelturen på den vadderade dynan
- Cykeln passar barn i åldern: 3- 4 år.
- Den väger 8,9 kg.
- Storlek på hjulen är 12 tum, men den finns även i storlek 16 tum.
Det finns en praktisk skyddsbygel som man kan ta bort när man inte längre tycker sig behöva den. Fotstöden är justerbara och anpassas efter barnets längd. Bältes-selen är även den justerbar för att barnet ska åka med så säkert och bekvämt som möjligt. Cykelsitsen fäster man på cykelns ram och den kan användas både fram och bak på den vuxnes cykel.
Cykelsits
Vad ska man tänka på när man välj cykelsits?
Det första man ska ta reda på när man står inför valet av cykelsits är måtten på den cykel som man har tänkt att montera den på. Det är helt grundläggande att cykelsitsen passar på cykeln, så att barnet kan åka med på ett tryggt och säkert sätt i trafiken. Om ni är fler i familjen som kommer att använda cykelsitsen rekommenderar vi att ni köper en extra uppsättning med fästen, så att cykelsitsen smidigt kan flyttas från den ena till den andra cykeln.
När kan man börja använda cykelsits?
En cykelsits kan man börja använda från det att barnet själv kan sitta stadigt, man rekommenderar att barnet nått en ålder på 9 månader. Att barnet är stort nog att ha en egen cykelhjälm på sig är viktigt. Hur länge barnet kan åka med bakpå är naturligtvis individuellt och beror på barnets egen vikt och storlek. Alla cykelsitsar har en maxvikt, så den är bra att ha koll på när barnet börjar komma upp i ålder. Ett vanligt exempel på maxvikt är 22 kg, vilket vanligtvis motsvarar ett barn i åldern 4 till 5 år. Det är framför allt vikten man tar hänsyn till när man funderar över hur länge cykelsitsen ska användas, eftersom längden inte spelar lika stor roll. Ett långt barn kan ofta sitta bra i cykelsitsen, det får bara böja lite mer på benen.
Varför ska man ha en cykelsits?
Det är många som cykelpendlar till arbetet och för dem är det optimalt att kunna ta med sig barnet till förskolan bakpå cykeln. Förutom de praktiska fördelarna med att cykla så kan även en cykelsits göra att man lättare tar sig ut i naturen tillsammans, på sommarutflykter med mera. Att cykla tillsammans ger en stor frihetskänsla för både förälder och barn och när barnen får åka med ökar säkert deras egen lust att lära sig att cykla längre fram. Om man hellre åker moped finns det även vissa cykelsitsar som är godkända för det. När familjen utökas med fler barn kan en cykelvagn ge samma frihet och möjlighet till säkra transporter för barnen. Men cykelvagnar är större och tar mer plats, så när man bara ska skjutsa ett barn kan en cykelsits ändå vara det bästa alternativet.
Hur fungerar en cykelsits?
Några av de modeller som vi har med i vår topplista har en vilofunktion som gör att det går att vinkla ryggstödet något. Det kan vara bra för barn som har för vana att somna under cykelturen, kanske när de är trötta på väg hem från förskolan. Vissa cykelsitsar har inbyggt lås, vilket man låser fast sadeln med för att förhindra stöld. Om den modell du väljer saknar lås kan du använda ett vajer-lås för att vara på den säkra sidan.
Cykelsitsar av olika tillverkare monteras på olika sätt. Vissa modeller sätter man fast på pakethållaren, men flera sorter placerar man direkt på ramen och de behöver alltså ingen pakethållare under. Många modeller har även ramfästen som är anpassningsbara och därför passar de till flera olika typer av cyklar. För den som kör el-cykel rekommenderas att man väljer en cykelsits som passar för pakethållare.
Om man är mån om att barnet har det bekvämt under cykelturen ska man skaffa en cykelsits med vadderad dyna. Det finns flera modeller med mycket bra och slittåliga sittdynor. Att komplettera med en egen dyna, kanske särskilt vid kallare temperaturer, kan var ett bra tips om man så vill. På marknaden finns idag en mängd olika tillbehör till cykelsitsarna, det kan vara extra dynor, regnskydd med mera. När barnet åker med bak på cykeln i sin cykelsits kan det vara skönt att kunna dra på ett regnskydd ibland, eftersom väder och vind kan orsaka obehag för den lilla.
Vissa cykelsitsar kan monteras fram på styret. Fördelen med detta är att det blir lättare för föräldern att ha bra kontakt med barnet, man kan prata under cykelturen om vad man ser i omgivningen och det är helt enkelt lättare att höra varandra än om cykelsitsen är monterad bakpå. Nackdelen med att ha barnet fram på styret är att cykeln blir något mer svårmanövrerad och att det kan vara svårt att hålla fokus på trafiken om barnet behöver uppmärksamhet. De cykelsitsar som man kan använda fram har en lägre tillåten maxvikt, vilket innebär att de går att använda under en kortare period än de som man använder bak på cykeln.
Vad ska man tänka på gällande säkerhet för barncykeln?
En bra barncykel ska ha bra bromsar, vara lätt för barnet att komma av och på samt vara stabil och säker. Testa så att barnet verkligen når ner till marken med fötterna när hen sitter på sadeln, för att undvika onödiga fall. Det ska finnas en begränsning i hur styret fungerar, så att det inte går att göra för tvära svängar med cykeln. Denna begränsning gör att barnet inte styr omkull och ramlar. Styret ska vara lågt och rakt. En bra barncykel tål att tappas i marken, så en robust ram och tåliga detaljer är det mest hållbara. En annan viktig detalj som många cykeltillverkare har tagit fasta på är att barn älskar fina saker med mycket färg och mönster. Det kan vara en ren fröjd för det lilla barnet att få se sin första, egna cykel och den glädjen håller förhoppningsvis i sig även när det vinglar lite i starten. Det är en utmaning att lära sig cykla, men med en fin cykel går det kanske lite lättare!
Hur vi valde våran topplista
Vi har satt samman den här topplistan genom att leta efter information om olika cykelsitsar på internet. Genom det har vi sedan valt ut de vi tycker bäst om och presenterar dem här i vår topplista. Alla de cykelsitsar som vi har tagit med är bra och vilken man önskar köpa är en smaksak.
Sammanfattning
Att kunna cykla tillsammans med sitt barn på ett enkelt och okomplicerat sätt som både känns säkert och tryggt är väldigt tillfredställande för både barn och vuxna. Man tar sig ofta fram lätt med cykel och det är ett utmärkt alternativ till bil eller kollektiva transportmedel. Vilken cykelsits man väljer beror på de egna behoven. Ska man cykla mycket, kanske varje dag långa sträckor eller bara någon gång ibland? Låt behoven avgöra och fundera över vilken typ av investering ni vill göra, så kommer ni säkert att bli nöjda med er cykelsits!